Rentmeesterschap

Ik krijg de laatste tijd nogal wat bijzondere getuigenissen onder ogen. Brieven, kaarten, hele ontboezemingen. Sommigen in bibberig geschrift, anderen ferm op papier neergeschreven. Wat ze gemeen hebben is dat het allemaal odes zijn; lofzangen op het leven van mijn stervende vader.

Ik wist als kind al dat ik een bijzondere vader had. Wat niet gelegen kan hebben aan onze gesprekken; wij spraken toen nog niet zo veel. Maar ik vermoed dat ik het voelde. Toen al. Er is, tussen ouders en kinderen, een weten dat aan woorden of gedrag voorbij gaat. Het was dan ook die overtuiging die mij, als kind of puber, de Brabantse woorden volmondig deed beamen die in mijn geboortedorp regelmatig, door voor mij volkomen vreemden, werden uitgesproken. “Bende gij er inne van Steenbakkers? Piet Steenbakkers? Ja? Das nog ins unne goeie mens. Wanne goeie mens. Doede gij um de groeten”?

Mijn vader heeft niet duizelingwekkend groots en meeslepend geleefd. Sterker nog; lang was het bikkelen op de vierkante meter. Iedere jeugd garandeert zijn eigen trauma’s en die van mijn vader waren legio. En, omdat zijn puurheid hem weerhield om op anderen te gaan staan om zelf groter te lijken, is hij jaren kleiner gemaakt en gehouden dan hem lief was. Gelukkig wist hij zich op een gegeven moment gesteund door mijn moeder. Mijn aardse sterke moeder, die hem, vanuit haar eigenheid, dwong in het leven zoveel mogelijk zijn eigen plek in te nemen.

Het leven van mijn vader heeft zich volledig afgespeeld in een middelgrote dorpsgemeenschap in Brabant. Waarin hij zijn geloof, zijn hoop en zijn liefde vorm gaf door goed te doen, steun en bemoediging te geven aan iedereen die een beroep op hem deed.Desalniettemin; toen de tsunami’s een aantal jaren geleden elders hun verwoesting aanrichtten was hij een van de eersten die daar eigenhandig hielp om de boel letterlijk en figuurlijk mee op te bouwen. Hij had nu eenmaal een timmermansoog; niet alleen voor zijn bouwwerken en andere creaties, maar vooral ook voor de noden van een ieder. Het dreef mijn moeder wel eens tot razernij; dat altijd maar klaarstaan voor anderen. Want steeds als mijn vader zijn diensten leverde, leverde zij aan ruimte in. Ook was hij een matig ondernemer. In de wereld van mijn vader verstonden materie, tijd en geld zich nu eenmaal slecht ten opzichte van het toevoegen van waarde.

In de aanstaande feitelijke nalatenschap van mijn vader zitten talloze bouwkundige creaties, timmerwerken, meubels en prachtige schilderijen. Toch is dat niet hetgeen uiteindelijk zal beklijven. De vele brieven, gesprekken en loftuitingen geven blijk van een ander soort erfenis. Getuigen van het feit dat hij in zoveel levens een wezenlijk verschil maakte. Het tij deed keren. Een lichtend voorbeeld was. Een hand uitreikte toen het nodig was. Onbaatzuchtig. Dienstbaar. Een echte vriend.

Het zijn echt niet alleen de titanen die hun imposante voetafdruk in deze wereld achterlaten. Het zijn vooral mensen zoals mijn vader die, door hun doen en laten, bijna als vanzelfsprekend groots voortleven in de harten van al diegenen die zij raakten.

Advertentie

11 thoughts on “Rentmeesterschap

 1. Prachtig Anita, een indrukwekkend portret in liefdevolle woorden. Ook zo invoelbaar voor hen die jouw vader niet kennen. In alle weemoed zo bemoedigend en positief!

 2. Volgeschoten
  Eerbetoon
  Hart bezwaard
  Bedrukt
  Volgeschoten
  Dankbaarheid
  Gemoed beloond
  Dragen wat niet te dragen lijkt
  Een leven
  Een voorbeeld
  Onze vaders
  De jouw, de mijne
  Nog niet in de hemelen
  Een voorbeeld
  De jouwe broos en kostbaar
  Kostbaar en broos
  Het contact eindeloos
  Kostbaar

  In liefde
  van mijn hart
  naar het jouwe
  Carolien

 3. Dit gaat over de vaders die de wereld verbeteren, en daarbij zichzelf vergeten. De echte vaders, waar we trots op zijn.
  Je verhaal heb ik net voorgelezen aan mijn lief.
  Zo herkenbaar, zo mooi.
  Een mooi mens, diejun Steenbakkers.

 4. Prachtig.
  Steeds als ik iets van jouw hand lees
  is het eerlijk, inspirerend, oprecht
  en gaat het over het Leven
  met kleine en grote hoofdletter
  en als ik dit zo lees,
  dan weet ik wel van wie dat komt…
  van een bijzondere vader
  (en een minstens net zo bijzondere moeder)
  heel veel sterkte en
  dank,
  wederom,
  voor je Delen
  lieve groet, Madeleine

 5. “Binde gij d’r enne van Radt, van Piet en Ria?” zo vroeg mij vorige week de kaartjes-controleur bij de ingang van de lichtjes-optocht in Boxmeer, terwijl ik naar boven zwaaide (naar mijn vader, die op aka Kanjer en Terror Mindy zou passen die avond en vanachter het raam gedrie-en me nog na-zwaaiden).
  “Ja, klopt, d’n oudste” zo antwoorde ik de grijsaard. Verrast, want ik ben er zelf al zo’n jaar of 20 weg inmiddels.
  Achter me ontstond een rijtje, maar alle tijd werd genomen.
  “Jullie (altijd de meervoudsvorm natuurlijk) moeder was de gezelligste van de Hermans. Ze haj-ut altied ok ôvver ow. Antwan toch, uut Den Haag? Ja, ‘k dronk ma wa gèr een bèkske koffie mit-ur. In ullie serre beij-ullie tuus. Mój mins. Gen hendige ok, mar toch altied kloar vur ’n proatje mit alle minse. En dán kwam die wer anzette, en dan die wèr. K’viend-nie gek ôk want dá mins haj altièd de koffie kloar vur iedereen. Wa het da mins vur veul minse kloargestoan godnondeju. Da zien d’r ma wennig diej-da zo dén. Kzal ouw wörde nie vergéte wa-gij ien de kerk zei. Det de minse dur mar ’s goed vur mosten goan zitte en dèt de pastoor zoj rondkomme mit kofie umda-ge een heul boek zoj goan vurléze. Da was moj ja. Lopte gij ma dur, van ouw he’k gen kartje noddig. Nu nie en nooit nie. Veul plezier menneke”.
  En toen ik door liep zag ik haar voor me uitgaan, ik liep in haar voetsporen.
  Nog van meer kleine grote mensen meende ik die avond hun print te zien. Vluchtige stappen. Die van je vader waren daar zeker ook bij misschien, en anders zeker die van andere kleine grote mensen; die wel gingen, maar niet weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s